Gereedschap - Website emcnv

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gereedschap

Voor het werken aan een elektrische huisinstallatie is er naast normaal huis- tuin- en keuken-gereedschap weinig specifiek gereedschap benodigd. Zelden is duur gereedschap noodzakelijk en komt u met €100 al een heel eind.

Diverse werkzaamheden en gereedschap:

 • Elektrische installaties bestaan voornamelijk uit draden die door PVC-buizen zijn getrokken. Die PVC-buizen kunnen op, of in muren worden gemonteerd. Voor het monteren op/in (spouw)muren is het een kwestie van het plaatsen van klemmen; het daarbij benodigde huis/tuin/keuken gereedschap is een boormachine en een (elektrische) schroevendraaier. Om de PVC buis in de muur te monteren zullen er sleuven in die muren moeten worden gemaakt. Dat kan met een (gehuurde) sleuvenfrees of een simpele haakse slijper/slijptol.Voor het boren van de gaten voor de centraaldozen of de dozen van stopcontacten in de muren zou een set gatenvrezen kunnen worden aangeschaft en voor het detecteren van andere  leidingen in de muren is het handig om een detector te hebben.

 • Voor het maken van noodzakelijk bochtwerk in de PVC-buizen is een buigveer benodigd. Die buigveer zorgt dat de PVC buis bij het buigen niet knikt en glad van binnen blijft zodat de draden niet stroppen of beschadigen als deze er doorheen worden getrokken. Bouwmarkten verkopen flexibele buizen maar omdat dat veel extra frictie geeft bij het trekken van draden en dit bij latere wijzigingen extra problemen geeft, raden wij het gebruik ervan ten zeerste af. De in de handel zijnde gladde PVC-bochten en -verbindingsstukken zijn minder bezwaarlijk voor het draden trekken maar beter is het om bochten met een buigveer te maken.

 • Om de draden door de PVC-buizen te krijgen wordt een trekveer gebruikt. Dat is een lange dunnen stijve veer van 10-30 meter lengte die in de PVC-buis kan worden geschoven. Daaraan kan elektradraad worden vastgemaakt die door de buis kan worden getrokken. De nylon trekveren raden wij af omdat een professionele metalen trekveer een hoop gepruts scheelt en het die extra €10 - €15 dubbel en dwars waard is.

 • Meten is weten. Een behoorlijke multimeter is een vereiste. Neem een multimeter die minimaal 600 Volt wisselspanning kan meten; tussen de fasen L1, L2 en L3 staat namelijk 400 volt. Eigenlijk zou het niet mogen kunnen, maar bij sommige 3-fasen elektra installaties kunnen zwarte en bruine draden van verschillende fasen samenkomen en deze mogen beslist niet met elkaar worden verbonden. Meerdere fasen in 1 buissysteem kan/mag eigenlijk niet, maar wij komen de gekste dingen tegen en de wonderen zijn de wereld nog niet uit. De workshop 'Elektra Montage' doet onderwerpen als elektra ontwerp en 3 fasen op begrijpelijke wijze volledig uit de doeken.

 • Om elektriciteitsdraden te strippen is een strippentang handig.


Indicatieprijzen voor bovengenoemd gereedschap:

 • Vrezenset voor gaten in muren: €15 - €20

 • Multimeter (> 500V meetbereik; 1000V is helemaal prima): €10 - €20

 • Muurdetector: €25

 • Buigveer (buigen van PVC pijp): €10

 • Trekveer: €5 - €25

 • Striptang €5 - €10


Kortom, slechts een weinig specifiek gereedschap is benodigd om met een elektra installatie aan de slag te kunnen, mits men natuurlijk goed weet wat men doet. Dat laatste is precies wat wij met onze dienstverlening willen bereiken. Echte vakmensen zijn niet goedkoop en niet makkelijk te vinden en het is ook nooit verkeerd om verstand van zaken te hebben zodat men zichzelf behoorlijk kan bedruipen. Het verschil op zelf aanleggen onder begeleiding of laten aanleggen scheelt op een complete huisinstallatie pakweg €3000 tot €4000.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu