Gereedschap - Website emcnv

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gereedschap

Behalve normaal huis-tuin en keukengereedschap is er voor het werken aan een elektrische installatie weinig extra gereedschap benodigd. Met €50 aan niet eens zo heel specifiek gereedschap komt u al een heel eind.

Diverse werkzaamheden en gereedschap:

  • Elektrische installaties bestaan voornamelijk uit draden die door PVC-buizen zijn getrokken. Die PVC-buizen kunnen op/in muren worden gemonteerd. Voor het monteren op/in (spouw)muren is het een kwestie van het plaatsen van klemmen; het daarbij benodigde huis/tuin/keuken gereedschap is een boormachine en een (elektrische) schroevendraaier. Om de PVC buis in de muur te monteren zullen er sleuven in die muren moeten worden gemaakt. Dat kan met een (gehuurde) sleuvenfrees of een simpele haakse slijper/slijptol.

  • Voor het maken van noodzakelijk bochtwerk in de PVC-buizen is een buigveer benodigd. Die buigveer zorgt dat de PVC buis bij het buigen niet knikt en glad van binnen blijft zodat de draden niet beschadigen als deze er doorheen worden getrokken. Bouwmarkten verkopen flexibele buizen maar omdat dat veel extra frictie geeft bij het trekken van draden en dit bij latere wijziging ook altijd extra problemen geeft, raden wij het gebruik ervan ten zeerste af. De in de handel zijnde gladde PVC-bochten en -verbindingsstukken zijn minder bezwaarlijk voor het draden trekken maar beter is het om bochten met een buigveer te maken.

  • Om de draden door de PVC-buizen te krijgen wordt een trekveer gebruikt. Dat is een lange dunnen stijve veer van 10-30 meter lengte die in de PVC-buis kan worden geschoven waaraan elektradraad kan worden vastgemaakt waarna deze met draad/draden en al door de buis wordt getrokken. De nylon trekveren raden wij af omdat een professionele metalen trekveer een hoop gepruts scheelt en het die extra €10 - €15 dubbel en dwars waard is.

  • Meten is weten. Een behoorlijke multimeter is een vereiste. Neem een multimeter die minimaal 600 Volt wisselspanning kan meten; tussen de fasen staat namelijk 400 volt. Eigenlijk zou het niet mogen kunnen, maar bij sommige 3-fasen elektra installaties kunnen zwarte en bruine draden van verschillende fasen samenkomen en deze mogen dus beslist niet met elkaar worden verbonden. Meerdere fasen in 1 buissysteem kan/mag eigenlijk niet zomaar, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. De workshop 'Elektra Montage' doet dit onderwerp volledig uit de doeken.

  • Om elektriciteitsdraden te strippen is een strippentang handig.


Indicatieprijzen voor bovengenoemd gereedschap:

  • Multimeter (> 500V meetbereik; 1000V is helemaal prima) €10 - €20

  • Buigveer (buigen van PVC pijp) €10

  • Trekveer €5 - €25

  • Striptang €5 - €10


Kortom, slechts weinig specifiek gereedschap is benodigd om aan een elektra installatie te kunnen werken, mits men natuurlijk goed weet wat men doet. En dat laatste is precies wat onze dienstverlening wil bewerkstelligen. Goede vakmensen zijn niet goedkoop en niet makkelijk te vinden; dus in voorkomende gevallen zal men het zelf moeten doen. En het is ook nooit verkeerd om verstand te hebben van de eigen elektra installatie zodat men zichzelf behoorlijk kan bedruipen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu